Imádok enni, imádom a hamburgert, imádom a közel-keleti ízeket (is), imádok új ételeket kipróbálni és imádom Steiner Kristófot. Azt hiszem, ez pont elég indokot szolgáltatott arra, hogy múlt csütörtökön elmenjünk a legjobb barátnőmmel a Király utcai Burger Marketbe kipróbálni Kristóf legújabb kreálmányát, a Middle East névre hallgató 100% vegán burgert.
Habár nem tudnék és nem is áll szándékomban átváltani a vegán életmódra, a növényi alapú ételek egyre inkább kezdik felkelteni az érdeklődésemet. Egyik oka, hogy a többéves „fitneszes" táplálkozás után kicsit elegem lett a húsból (különösen a csirkemellből, ha étteremben vagy hasonló helyen eszem, sose választok csirkés ételt, és otthon is direkt kérem, hogy bármit ehetünk, csak csirkemellet ne), másrészt szeretném bővíteni a repertoáromat, ugyanis az esetek 80%-ában magamra főzök a hétköznapokban, és mivel csak én eszem meg, amit készítek, nincs semmi motivációm, hogy változatosabb fogásokat készítsek. Ha pedig újítani szeretnék, miért ne lehetne vegán, de legalábbis húsmentes verzióban? Így hát szinte tudat alatt tartok húsmentes napokat egy héten akár többször is. Korábban kóstoltam már vegán burgert, de a szejtánból készült pogácsa nem igazán nyerte el a tetszésem, így nagy izgalommal vártam, mit tud Kristóf burgere.
Elég sokan voltak a megnyitón, mi a kezdés után jó félórával érkeztünk, a beszélgetésről le is maradtunk kicsit, összességében nem bánom, de azért jó volt élőben látni Kristófot, pont olyan, mint videókon, instán. :) A burgerre a szokásosnál többet kellett várni, mert gondolom a többség szintén azért jött, hogy megkóstolja, de beszélgettünk és söröztünk, úgyhogy nem is érzem olyan soknak a várakozással töltött időt. Nagyon kíváncsi voltam, hiszen ahogy a bevezetőben mondtam, imádom a közel-keleti ételeket, a jellegzetes fűszerezést, ami nagy örömömre vissza is köszönt a burgerben. A szokásosnál kisebb méretű (szerintem a képen is látszik), cserébe elég tömör, nehéz, ha valamilyen köretet is választasz hozzá, simán jól lehet vele lakni, anélkül viszont nekem szerintem kevés lenni. Mindketten sima krumplit választottunk egyébként, de az édesburgonya hasáb lehet, hogy még jobb választás lenne.
Tehát a burger alapja vegán buci, szerintem ez teljes kiőrlésű és/vagy rozslisztből készülhetett, a pogácsa pedig Siniya lencsepogácsa gyökérzöldségekkel. A pogi fűszerezése zseniális, az állaga is szuper, és nagyon jól passzol hozzá a grillezett padlizsán, ami az egyik kedvenc zöldségem. Egyébként külön szimpatikus Kristóf receptjeiben, hogy nem akarja helyettesíteni a húst ilyen-olyan készítményekkel, hanem csak a növényekből kreál fantasztikus ételeket, én pedig pont ilyesmiket szeretnék beépíteni a heti menümbe. De vissza a burgerhez, kétféle szósz fogja össze a burgert, fokhagymás-citromos tahini krém és amba jemeni mangószósz, amik szuperül tompítják az intenzív fűszereket, a friss összetevők pedig fehérhagyma, petrezselyemzöld és koriander, amik nem hiányozhatnak a közel-keleti fogásokból. A fűszerek és a tahini miatt van egy kis hummusz-falafel ízélmény, csak burger formában, imádtam az egységet, amit a különböző zöldségek alkotnak, a buci is szuper, puha, tömör, foszlós, amilyennek lennie kell. Mikor megláttam, azt hittem a mérete alapján, hogy nem lesz elég, mégis jól laktunk mindketten.
A Burger Market eddig is az egyik kedvenc burgerezőm volt, a Middle East burger csak tovább erősítette ezt a pozíciót, instant szerelem, biztosan legközelebb is ezt fogom kérni, akármennyire is odavagyok a hagyományos burgerért. Ha vegánok vagytok, vagy csak nyitottak a vegán konyha és a közel-keleti ízek felé, mindenképp próbáljátok ki, az állandó kínálat része már!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése